Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?

drone

Wat heb je nodig om een drone te gebruiken? Alles begint bij het behalen van het drone vliegbewijs. Het is belangrijk dat wanneer jij jouw drone gebruikt, je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Zo vliegt jouw drone veilig in de lucht en worden ongelukken voorkomen. Maar waar haal je deze kennis op? Jouw drone vliegbewijs halen doe je via EUdronebewijs.nl.

Het aanvragen van jouw vliegbewijs

Wanneer jij een drone gebruikt die zwaarder dan 250 gram is, dan moet je beschikken over een vliegbewijs. Daarnaast hebben sommige drones nog aanvullende vaardigheden nodig. Het behalen van jouw vliegbewijs begint allemaal bij een online kennistest. Deze training en kennistest zorgt ervoor dat je beschikt over alle praktische kennis die je moet weten wanneer jij een drone gebruikt. Er zijn een aantal vliegscholen waar je deze kennistest kan uitvoeren. Heb je de test gehaald? Dan vraag je bij het RDW jouw vliegbewijs aan. Dit gaat gemakkelijk online. Het vliegbewijs is geldig voor subcategorie A1 en A3 en alleen binnen de Europese Unie.

Wat voor zelfopleiding kan je doen?

Naast het behalen van jouw vliegbewijs, heb je ook de mogelijkheid om zelf verdere opleidingen te volgen. Met behulp van de zelfopleidingen train je jouw skills meer, wat zorgt dat jij nog beter resultaat kan opleveren met de drone op een nog veiligere manier. De zelftraining focust zich op het veilig opstijgen en landen van de drone, het uitvoeren van manoeuvres binnen eenzelfde luchtruim volume, het uitvoeren van noodprocedures en het blijven zweven in de lucht in verschillende posities.

De tweede kennistest

Na het uitvoeren van de eerste kennistest en de zelfopleiding, is het mogelijk om een tweede kennistest te doen. Deze kennistest gaat nog verder in op de stof. Wil jij jouw A2 certificaat behalen? Dan moet je deze tweede kennistest halen.

Een vaardigheidsbewijs bij de RDW

Wil jij een A2-vaardigheidsbewijs binnenhalen? Dit bewijs kan je aanvragen wanneer jij het bewijs van voltooiing in handen hebt, kan verklaren dat je de praktische zelfopleiding hebt afgerond en dat je de tweede kennistest hebt behaald. Zorg dat je ten alle tijden jouw certificaat bij je hebt wanneer je gebruik maakt van de drone. Net als een rijbewijs, moet je tijdens het besturen van jouw drone altijd kunnen aantonen dat je dit volgens de regels doet.