Werk dat nooit te heet onder de voeten wordt

Werk jij of laat je mensen werken in een ruimte met een open vuur in de chemische of petrochemische industrie? Dan is het van belang dat je een heetwerkwacht bij je werkzaamheden hebt. De heetwerkwacht houdt erop toezicht dat de werkzaamheden vlekkeloos worden uitgevoerd. Daarnaast is de heetwerkwacht iemand die erop let dat iedereen zich aan de regels en verplichtingen houdt op het gebied van persoonlijke bescherming en spreekt mensen erop aan als die zich niet aan de regels houden. Wil je een heetwerkwacht in jouw organisatie opnemen, dan moet je naar de afdeling Fire & Safety van G4S gaan, om een ervaren en geschikte heetwerkwacht voor je bedrijf in te schakelen.

Taken van een heetwerkwacht

De heetwerkwacht houdt zich vooral bezig met de veiligheid te garanderen van werkzaamheden bij open vuur. Dit kan deze door verschillende functies binnen deze realisatie toe te passen. Zo controleert de heetwerkwacht onder andere het evacuatieplan, voor het geval er toevallig iets in is misgegaan of gewijzigd moet worden, en houdt hij contact met de medewerkers die hier aan de slag moeten gaan. De heetwerkwacht is degene die als laatste de ruimte verlaat, om te controleren of iedereen veilig weg is in het geval van een noodgeval. Tot slot is dit ook het aanspreekpunt als er alarm geslagen moet worden en staat hij de nooddiensten te woord wanneer deze aangevraagd zijn. Indien het geval rapporteert de heetwerkwacht ook de calamiteit door in het dagelijkse rapport dat deze opstelt en kan het beginnende brandjes blussen.

Erkende heetwerkwachten

Bij de Fire & Safety afdeling van G4S weet je zeker dat je een heetwerkwacht hebt die weet wat die moet doen. Iemand kan bij G4S pas een heetwerkwacht zijn, als deze bepaalde diploma’s en certificaten heeft behaald. Hierbij moet je onder andere denken aan certificaten met betrekking tot buiten werken en kleine brandjes blussen. Daarnaast moet de opleiding veiligheid voor operationeel leidinggevenden (VCA-VOL) en gas kunnen meten met een EX-OX-TOX gasmeter. Ruime ervaring op het gebied van HSE is daarnaast ook een vereiste. Voor wie nog een heetwerkwacht nodig heeft, kan hiervoor bij G4S Fire & Safety terecht.