Wat kan een incassobureau voor jouw bedrijf betekenen?

Tegenwoordig is het zo dat het merendeel van de bedrijven wel in contact staan met een bepaald incassobureau. Dat blijkt in heel veel gevallen ook helemaal geen overbodige luxe te zijn, integendeel. Het is namelijk in de praktijk zo dat heel wat ondernemingen af te rekenen krijgen met wanbetalers. Deze wanbetalers kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat er ook bij het bedrijf sprake is van een bepaald cashflowprobleem. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk absoluut voorkomen dient te worden. Dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Voor heel wat bedrijven geldt namelijk dat ze tevergeefs alles in het werk hebben gesteld om tot invordering van de openstaande facturen over te gaan, maar zonder succes. Een incasso inschakelen is dan ook vaak het enige wat nog rest. Wat zo’n incasso nu precies voor jou kan betekenen ontdek je hieronder!

Wanneer schakel je een incasso in voor de invordering van je facturen?

Het spreekt voor zich dat geen enkel bedrijf er meteen bij een openstaande factuur voor zal kiezen om een incassobureau in te schakelen. In eerste instantie zal men dan ook alles in het werk stellen om zelf de openstaande facturen in te kunnen vorderen. Pas wanneer al jullie inspanningen tevergeefs zijn gebleken zal er uiteindelijk voor worden gekozen om de overstap te maken richting een incassokantoor. Dit is vaak een laatste stap die wordt gezet voordat er uiteindelijk de keuze wordt gemaakt om het dossier uit handen te geven aan een advocaat. 

Wat zijn de stappen die een incasso onderneemt? 

Wanneer we de stappen gaan bekijken die door een incasso worden ondernomen kunnen we al vrij snel vaststelling dat deze stevige gelijkenissen vertonen met de stappen die je meer dan waarschijnlijk als bedrijf zelf reeds hebt gezet. Dit betekent concreet dat er:

  1. Diverse brieven worden gericht aan de schuldenaar; 
  2. Er enkele malen telefonisch contact wordt opgenomen;
  3. Er eventueel een persoon van het incassobureau langs wordt gestuurd; 

Uiteindelijk is het zo dat het inschakelen van een incassokantoor wel veel meer kans heeft op slagen. Dit niet alleen omdat vreemde ogen dwingen, maar ook omdat de schuldenaar plots wordt geconfronteerd met heel wat extra kosten die hij of zij mogelijks helemaal niet had verwacht. Het spreekt dan ook voor zich dat het alleen maar in zijn of haar voordeel is dat de achterstallige schuld zo snel mogelijk wordt ingelopen of dat er een oplossing voor wordt gevonden.

Wat met de kosten van een incassobureau?

Het spreekt voor zich dat een incassobureau haar diensten niet gratis aanbiedt. De kosten die zij in rekening brengt kunnen bovendien hoog oplopen. In het verleden was het zo dat de schuldeiser eigenlijk altijd verantwoordelijk was voor het betalen van deze kosten. Het spreekt echter voor zich dat dit een stevige doorn in het oog was voor deze bedrijven. Niet zelden kon de factuur in kwestie namelijk niet worden ingevorderd terwijl er ook nog eens rekening moest worden gehouden met extra kosten. Tegenwoordig is dat gelukkig een ander verhaal. Tegenwoordig worden deze kosten dan ook afgehouden van het bedrag dat wordt ingevorderd. Daarnaast is het zo dat veel incassobureaus werken op basis van no-cure-no-pay. Dit betekent dat er geen kosten zijn verschuldigd op het ogenblik dat blijkt dat men niet tot invordering over kan gaan.