Wat doet een boekhouder? Dat kun je hier lezen!

Het inschakelen van een boekhouder is voor elke ondernemer van groot belang. Ben jij benieuwd wat doet een boekhouder nu precies en heb jij dit altijd al willen weten? Dan is het zeker aan te raden om deze pagina door te nemen. We zullen eerst stilstaan bij wat doet een boekhouder en daarna zullen we nog aanvullende diensten uitlichten. Hierdoor kun jij als ondernemer precies weten waarom het handig is om een boekhouder in te gaan schakelen voor jouw onderneming.

Als eerst wat doet een boekhouder in het algemeen

Voordat we verder gaan op aanvullende diensten is het goed om te weten wat doet een boekhouder in het algemeen. Zoals het woord al zegt, zit een boekhouder bij jou in de boeken en houdt hij de administratie van een organisatie bij. Het kan vergeleken worden met een accountant, maar het grote verschil is dat een boekhouder geen beschermd beroep is terwijl een accountant dit wel is. Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Op het internet kun je veel filmpjes vinden waarin uitgelegd wordt wat een boekhouder nu precies is.

Aanvullende diensten zoals fiscaliteit

Naast het zorgen voor het hebben van een goede administratie is het ook van belang om te weten dat een boekhouder ook kijkt naar fiscaliteit. Veel mensen vergeten dit onderdeel als ze gaan kijken bij wat doet een boekhouder nu precies. Bij fiscaliteit kun je bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid belasting die jij dient te betalen bij het behalen van winst uit je onderneming. Door handige constructies en wetsartikelen toe te passen, kan dit bedrag verlaagd worden wat voordelig is voor de ondernemer, want belasting betalen is iets wat niemand als prettig ervaart.

Omzetbelasting is ook van belang

Naast het verzorgen van aangifte voor inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting is het ook noodzakelijk dat een boekhouder kijkt naar de omzetbelasting. Elk kwartaal dient er namelijk belasting afgedragen te worden op basis van je omzet. Je kunt besluiten om dit zelf te gaan doen, maar advies is om dit door een boekhouder te laten doen. Hierdoor kun jij jezelf focussen op hetgeen wat echt belangrijk is, namelijk het genereren van meer omzet voor je onderneming. Let wel op, des te hoger de omzet is des te meer omzetbelasting betaald moet worden.

Bedrijfsgroei coachen

Nu je op de hoogte bent van wat doet een boekhouder precies en welke aanvullende diensten worden er geleverd is het tot slot nog goed om stil te staan bij het feit dat een boekhouder ook een goede coach kan zijn. Dit komt doordat een boekhouder alles weet over je cijfers en je daarom tot op de puntjes nauwkeurig kan blijven coachen met handige tips en tricks om je onderneming verder te doen laten groeien. Ben jij benieuwd naar deze diensten? Vraag ze eens na bij een specialist! Zo weet je zeker dat je voorzien bent van alle noodzakelijke informatie. Wist je dat als je een goede boekhouder hebt, alles voor je wordt gedaan? 

Is een boekhouder niet helemaal wat je zoekt? Dan is er ook nog een accountant waarbij je terecht kan.