Waarom nearshore development steeds populairder wordt

Nearshore development is iets wat in Nederland en in de wereld steeds populairder wordt. Maar voor veel mensen is de term nog ietwat verwarrend. Dat is niet heel raar te noemen, omdat men er veel betekenissen en varianten aangeven. Zo wordt nearshore development ook wel outsourcing, nearshoring, offshoring en het uitbesteden van werk aan andere landen genoemd. Wanneer iemand het over nearshore development heeft dan gaat het zeer zeker over het uitbesteden van zakelijke werkzaamheden aan een ander nabijgelegen land.

Waarom zou je als bedrijf nearshore development moeten inzetten?

Nearshore is vooral heel handig om als bedrijf uit te voeren als je meer werk hebt, dan het personeel aan kan en moeilijk aan personeel kan komen. Bij veel IT bedrijven heerst er tegenwoordig het probleem van een tekort aan programmeurs. Je ziet vandaag de dag een grote groei van IT bedrijven, waardoor er ook veel vacatures ontstaan. Door de grote beschikbaarheid van vacatures belemmert dit de groei van een onderneming. Nearshore development biedt uitkomst. Naast het tekort aan programmeurs is ook kostenbesparing een goede reden om nearshore in te zetten. De lonen liggen in veel andere landen zoals in Oost-Europa een stuk lager. 

De voordelen van nearshore development

Kort gezegd zijn de grootste voordelen van deze ontwikkeling voordelige kosten, groot aanbod van IT talent en de flexibiliteit van de contracten. Neemt het aanbod van personeel af in eigen land dan is het logisch om buiten de grenzen te kijken. Je krijgt toegang in andere landen tot een grote pool uit getalenteerd en ervaren personeel. Dit is een perfecte manier om personeel aan te trekken en zodoende te blijven groeien als bedrijf. Wat betreft de contracten, deze zijn flexibel, waardoor je bedrijf een stuk minder risico loopt. Zijn de werkzaamheden wat minder dan kun je gewoon het contract met het nearshore bedrijf opzeggen. Lage kosten zijn mooi, maar dat moet niet het enige zijn waarvoor je nearshore development gaat inzetten. Zie het als mooie bijkomstigheid.

Voordeel van nearshore ten opzichte van offshore

Nearshore development is ten opzichte van offshore een stuk dichterbij. Dit zorgt ervoor dat de cultuurverschillen een stuk minder zijn en dat het communiceren een stuk makkelijker gaat. Daarnaast heb je bij nearshore bijna niet te maken met tijdsverschil. Het uitbesteden van werkzaamheden aan bijvoorbeeld India ging voorheen vaak dan ook niet goed en werkte minder effectief.

Dit zijn populaire landen voor nearshore development

Als je vanuit Nederland kijkt dan wordt voornamelijk Oost-Europa voor nearshore development gebruikt. Je kunt dan denken aan Oekraïne, Macedonië, Servië, Bulgarije en Roemenië. Deze landen bieden hele talentvolle programmeurs aan en de salarissen zijn er een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast gaat het communiceren heel makkelijk in het Engels en zijn projecten zo opgezet en kun je van het personeel gebruik maken. Overigens lijken korte projecten interessant om uit te besteden, maar denk er wel aan dat je dan weinig controle heb op het succesvol afronden van het project. De motivatie is voor korte termijn projecten een stuk minder bij personeel.