Kantoor leeghalen: 4 do’s en don’ts

bedrijfsontruimingen

Of het nu gaat om een verhuizing naar een nieuw pand of een ontruiming bij een faillissement: het is belangrijk om de zaken in je huidige pand netjes achter te laten. Het kan veel werk zijn om een kantoor leeg te halen. En daarbij komt de vraag: ga je dit als bedrijf zelf doen of laat je het werk uitbesteden? Om de juiste keus te maken hebben wij een aantal ‘do’s en don’ts’ voor je op een rij gezet.

Do: Planning maken

Wanneer je ervoor kiest om het kantoorpand zelf te ontruimen is het belangrijk om een planning te maken. Wat is de uiterlijke datum dat het pand leeg moet? Welk gereedschap heb je nodig voor de ontruiming? Waar ga je een bestelbus of truck huren? In geval van een verhuizing, waar gaat je personeel in de tussentijd werken? Er komen veel aspecten kijken bij het leeghalen van een bedrijfspand en het is een tijdrovende klus. Met het maken van een planning breng je hierin structuur aan.

Do: Categoriseren

Ga per ruimte na wat er met de inboedel moet gebeuren. Of je er nu voor kiest om het pand zelf leeg te halen of dat je het uitbesteed, uiteindelijk moet je de keus maken waar alle spullen heengaan. Loop bijvoorbeeld met het management alle ruimtes na een categoriseer de inboedel door er bijvoorbeeld deze post-its op te plakken:

–        Spullen die meegaan naar het nieuwe pand

–        Spullen die naar de stort mogen

–        Spullen die verkocht mogen worden

–        Spullen die in een loods (of dergelijke) worden opgeslagen

Don’t: Het zelf verwijderen van materialen

In veel gevallen zal er bij het leeghalen van het kantoor ook sloopwerk gedaan moeten worden. Denk hierbij aan het verwijderen van vloeren, tussenwanden of systeemplafonds. Dat is een behoorlijke klus, en omdat je als particulier waarschijnlijk niet de tools in huis hebt, is het niet aan te raden om deze klus zelf te doen. Beter kun je dit werk overlaten aan een onderneming die gespecialiseerd is in bedrijfsontruimingen.

Don’t: De schoonmaak zelf doen

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de eindschoonmaak, een pand moet namelijk goed schoon worden opgeleverd. Omdat het meer werk vergt dan het bezemen van de vloer, is het aan te raden om dit over te dragen aan professionele schoonmakers. Door dit soort zaken uit te besteden, heb je meer tijd voor logistieke en administratieve zaken die bij een ontruiming komen kijken.

Met deze tips hopen we je geholpen te hebben naar een succesvolle kantoor ontruiming. Probeer niet alles zelf te doen en schakel hulp in bij het proces. Veel succes vast!