Welke horeca afzuigkap kies ik?

Als je een horecazaak runt dan weet je hoe belangrijk een horeca afzuigkap is. Goede afzuiging is de basis van een brandveilige keuken. Daarnaast zorgt een goede afzuiging ervoor dat alle geuren in de keuken ook in de keuken blijven en alle schadelijke stoffen in de lucht worden afgevoerd. Het houdt je keuken hygiënisch, draagt bij aan een mooie beleving van je gasten en zorgt voor een schone werkomgeving voor je medewerkers. Een afzuigkap is er in allerlei soorten en maten. Naast de kap zelf heb je een heel afvoersysteem nodig met luchtzuivering en ook daar heb je allerlei varianten in. Welke horeca afzuigkap past bij jou? Je leest het hier.

Soorten horeca afzuigkap

Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om te bedenken wat voor soort horeca afzuigkap het beste past bij je keuken. Er zijn kappen die je aan de muur kunt bevestigen, losstaande kappen en eilandkappen. Bedenk ook wat je nodig hebt qua afzuiging. De afzuiging voor een frituur is een andere dan die voor een broodjeszaak waar weinig gebakken of gefrituurd wordt. Hieronder vind je de meest gebruikte afzuigkappen die er zijn voor een professionele keuken.

Doosmodel afzuigkap

Een doosmodel kan makkelijk tegen de muur bevestigd worden en is in allerlei soorten en maten leverbaar. Ook zijn er verschillen in kwaliteit. Zo zijn er afzuigkappen speciaal aangepast aan het koken met veel vet. En er zijn varianten met minder capaciteit al naar gelang de behoefte van de keuken waarin het model komt te hangen. Deze variant wordt ook wel een wandmodel genoemd.

Schuin model afzuigkap

Deze variant is een soort wandkap, alleen loopt deze schuin in plaats van recht als een doos. Een schuin model afzuigkap is erg handig als de mensen in de keuken groot zijn. Zo voorkom je dat mensen hun hoofd stoten aan de voorkant van de afzuiging. De werking is vergelijkbaar met een doosmodel. Het geeft de keuken een ruimtelijke aanblik doordat de kap veel minder ver de keuken in komt en minder pompeus is.

Eilandmodel afzuigkap

Een eilandmodel past bij een eiland keuken. Die zie je, net als in een particuliere keuken, steeds meer. Een eiland keuken is een keuken waar je omheen kunt lopen en waar je ook omheen kunt koken. Daarbij hoort een speciale afzuigkap die voor het hele eiland de afzuiging regelt. Deze wordt aan het plafond bevestigd.

Capaciteit horeca afzuigkap

Naast de keuze van het model is de capaciteit belangrijk. Dat kun je zelf berekenen. De afzuigkap werkt goed als er 1000 kubieke meter lucht per uur wordt afgezogen. De juiste capaciteit kiezen is heel belangrijk. Mocht er ooit brandschade ontstaan en je afzuiging was niet goed, dan kun je problemen krijgen met de verzekering. Vind je het lastig om zelf de juiste capaciteit te berekenen? Laat je dan adviseren door een professional als HorecaRama. Die kan je precies zeggen wat horeca afzuigkap je nodig hebt en je ook adviseren welk model het handigst is.