Waarom een ondernemer een risico nemen moet

Voor een ondernemer is risico nemen een belangrijke stap tot succes. Wanneer je gaat ondernemen krijg je te maken met veel onzekere momenten en momenten waar je jezelf moet motiveren. Het is belangrijk, als ondernemer, om daarom bewust te zijn van mogelijke mentale struikelblokken. Merk jij dat je verschillende stemmetjes in jouw hoofd hebt die jouw plannen richting succes proberen te saboteren? Dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Een risico nemen is er in allerlei verschillende vormen en maten. Hoewel de een denkt aan bungeejumpen als hij denkt aan een risico nemen, denkt de ander juist over de angst om zijn dromen na te jagen.

Een risico nemen: bang om niet te slagen

Een van de meest voorkomende vormen van risico nemen binnen ondernemen, is de onzekerheid dat jouw idee niet tot succes leidt. De angst om te falen is bij iedereen wel eens aanwezig. De een heeft deze angst meer dan andere. Merk jij dat jouw angst de overhand neemt? Dan is het tijd om deze angst aan te pakken en te relativeren. Vaak zetten we onrealistische doelen op voor onszelf. Vaak hebben we in ons hoofd dat als het plan niet binnen enkele maanden wordt behaald, het niet gemaakt is om te slagen. In realiteit kost alles tijd. Het is daarom veel beter voor jouw onderneming en voor jezelf om kleine doelstellingen op te stellen die allemaal werken naar het einddoel. 

Je leert van jouw fouten

Een andere reden waarom veel mensen niet durven om een stap richting het ondernemen te maken, is omdat ze bang zijn om fouten te maken. Iedereen wilt het liefste in één keer alles perfect doen. Dit is echter geen realistische visie. Bij ieder risico wat jij moet nemen komen struikelblokken naar boven. Het belangrijkste is om je niet te laten meeslepen in de tegenslagen, maar te focussen op wat je leert van deze fouten. Door te denken in oplossingen in het risico nemen, in plaats van problemen, voorkom je de meeste angsten in het ondernemen.

Bang voor instabiliteit in jouw toekomst

Ondanks dat het leven van een succesvolle ondernemer vaak wordt verheerlijkt, is het belangrijk om te onthouden dat een ondernemer niet zonder hard te werken tot een stabiele situatie is gekomen. Zelfs de meest succesvolle ondernemers moeten bij iedere stap een risico nemen. Zelfs als je alle naamsbekendheid en al het geld in de wereld hebt, is iedere investering in een nieuw project een risico. Je weet namelijk nooit 100 procent zeker of jouw idee daadwerkelijk gaat slagen. Merk jij dat deze onzekerheid je tegenhoudt in het ondernemen? Dan is het een slimme zet om op zoek te gaan naar workshops. Er zijn verschillende workshops beschikbaar die focussen op hoe je de angst in risico nemen kan weghalen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Maak Jouw Impact.