Teamtraining: Zelf organiseren of een trainer inhuren?

Kan jouw team wel even een boost gebruiken tijdens al het thuiswerken, en wil je een teamtraining organiseren? Dan zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. Zo kun je zelf een teamtraining organiseren voor je collega’s, maar kun je ook een speciale teamtrainer inhuren. Een teamtrainer is gespecialiseerd in het geven van een teamtraining. Maar, wat zijn de voordelen en nadelen?

Zelf doen kost veel tijd 

Een teamtraining organiseren kost wat tijd. Dit komt omdat je van tevoren veel onderzoek moet doen naar het effect van een teamtraining, en welke activiteiten passen bij het doel dat je wilt behalen. Een teamtrainer heeft dit soort activiteiten klaar liggen op de plank, en weet precies hoe jij het meeste haalt uit je teamtraining. Je bent zelf dus minder tijd kwijt aan het plannen van een training en kunt dit overlaten aan een professional. 

Zelf een teamtraining organiseren is minder constructief

Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om een constructieve training te organiseren voor je team, omdat je niet bent opgeleid voor het geven van een teamtraining. Tijdens een teamtraining zul je veel kennis moeten hebben van de onderliggende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de samenwerking in je team niet soepel meer verloopt. Hier valt bijvoorbeeld heldere communicatie onder, het vergroten van de weerbaarheid van de teamleden, een prettige werksfeer creëren en het vaststellen van duidelijke en haalbare doelen. Deze concepten dragen allen bij aan een effectieve samenwerking, en zullen allemaal aan bod komen tijdens een teamtraining gegeven door een professional. 

Een teamtrainer heeft jaren ervaring met teams helpen 

Door een professional in te schakelen, weet je zeker dat jij en je collega’s in goede handen zijn tijdens een teamtraining. Een teamtrainer heeft door zijn ervaring veel teams al sterker gemaakt. Daarom kan deze in een oogopslag zien welke belemmeringen jij ervaart in je team, en hoe je deze het beste kunt oplossen. Je zult versteld staan van zo’n analyse; vaak worden hier dingen in behandeld waar je zelf nog niet aan had gedacht. 

Online of offline?

Je kunt een teamtraining zowel online als offline volgen. Over het algemeen geldt dat je nu eenmaal meer connectie met elkaar voelt als je samen met elkaar in een ruimte bent. Maar, helaas is dit door de aanhoudende corona crisis niet mogelijk of onverantwoordelijk. Daarom kun je tegenwoordig veel teamtrainingen doen vanachter je bureau. Deze trainingen behandelen dezelfde factoren die offline ter sprake zouden komen. 

Een teamtraining waar jij en je collega’s sterker uitkomen

Een teamtraining georganiseerd door een echte trainer zijn dus een stuk opbouwender dan trainingen die je zelf organiseert. Onderschat niet hoe lastig het is om een team te analyseren. En, dit geldt er zeker voor als je zelf deel bent van het team. Om een duidelijke probleemanalyse te kunnen maken, is het beter om een onafhankelijk persoon te laten kijken naar je team. Zo ben je verzekerd van een leuke, constructieve dag waarna jij en je team weer kunnen knallen op de werkvloer.