Internationaal je merknaam registreren: hoe doe je dat?

Een merknaam registreren is vaak een belangrijk onderdeel van de uitbreiding van een bedrijf. Door je merknaam officieel te laten vastleggen kan je immers de rechten van die naam beschermen. Niemand anders kan dan producten onder die naam verkopen, waardoor je omzet vele malen groter kan worden. Bovendien zorgen de rechten van de registratie ervoor dat je je merk makkelijker kan uitbreiden of verkopen. Zeer belangrijk dus. Maar hoe registreer je jouw bedrijf precies? En moet dit ook in andere landen? In dit blog uitleg over internationale registratie. 

Waar moet ik mij allemaal laten registreren?

In principe kan je, je merknaam vrijwel overal in de wereld laten registreren om de rechten overal te kunnen beschermen. Dit kost echter wel veel moeite en geld. Het is daarom beter te overwegen in welke landen jij je precies wilt laten registreren. Daarbij is het belangrijk om een paar omstandigheden in acht te nemen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je, je merk laat registreren in het land waar jij en je bedrijf gevestigd zijn. Vervolgens is het ook heel handig om je merknaam vast te leggen in de landen waar jij je producten produceert, waar je veel verkoopt en waar je bang bent op namaak producten die onder dezelfde naam verkocht zullen worden. 

Drie manieren van registratie 

Vaak gaat dit om grote hoeveelheden landen. Gelukkig hoef je je niet overal apart te registreren. Zo kan je je voor de Benelux bij één plek inschrijven en voor de gehele Europese Unie bij een ander. Na goedkeuring ben je dan in de hele EU beschermt. Als je daar buiten producten wilt verkopen moet dit wel vaak in ieder land apart. Dit kan soms een moeilijk veld zijn om te navigeren. 

Wie kan mij hierbij helpen? 

Daarom kan het handig zijn om je via een bureau gespecialiseerd in merknaam registreren te laten inschrijven. Zij geven je advies en ronden de hele registratie af. merknaamregistreren.be is een voorbeeld van zo’n bureau.