Het gebruik van de handremkabels

Onderdelen

Lees hier alles over handremkabels. De handrem is erg handig bij een helling, maar ook wanneer je ergens parkeert is het slim om toch de handrem even te gebruiken. Zo weet je zeker dat je auto niet zomaar vooruit of achteruit rolt. Een handrem gebruik je niet als rem terwijl je aan het rijden bent. Je gebruikt de handrem alleen als je stilstaat, vandaar dat het ook wel eens de parkeerrem wordt genoemd. Als de handrem wordt aangetrokken, worden de handremkabels hierbij aangespannen en wordt de handrem- gaffel in de trommel getrokken. De kracht wordt hierbij over de beide remvoeringen verdeeld.

Handremkabels

Volgens de APK-eisen moet een handrem anderhalf keer het gewicht van een auto kunnen afremmen. Handremkabels kunnen bij gebruik slijten maar ook door er erg stevig aan te trekken kunnen ze knappen. Als dit gebeurt werkt de handrem niet meer omdat de kabels niet meer aangespannen kunnen worden. Door middel van het goed invetten van de kabels kunnen deze problemen uitgesteld worden. Het is ook mogelijk dat de handremkabels vastvriezen of vastroesten. Bij het vastvriezen van de kabels is het alleen maar mogelijk ze te laten ontdooien en vervolgens te vervangen.

autopartsonline.nl

Aanschaffen van nieuwe handremkabels

De handremkabel in de auto bediend alleen de handrem zelf en doet dus eigenlijk niks tijdens het remmen van de auto. Het is wel belangrijk dat de kabel goed werkt, zodat het wel de auto kan blokkeren in parkeer stand. Als dit niet het geval is wordt de auto bij een APK keuring niet goedgekeurd. De handremkabel trekt de handremschoenen tegen de remtrommel of via de remklauw de remblokken tegen de remschijf. Je zou de remkabel zelf kunnen vervangen, maar je moet hiervoor wel helemaal onder de auto kunnen komen.

Het is ook belangrijk niet alleen de versleten kabel te vervangen, maar beide kabels. Anders loop je de kans dat de andere kabel meer uitgerekt is en je alsnog niet goed kan remmen. Via Autoparts kun je handremkabels bestellen, maar je kunt het ook door ze laten monteren.