Een geclaimde merknaam zorgt voor minder hoofdpijn
Stel je eens voor: jij als ondernemer bent net een nieuw bedrijf begonnen. Je verkoopt een nieuw soort balpen waar de inkt jarenlang van meegaat. Dit is een eigen idee wat je zelf ontwikkelt hebt. Super mooi product natuurlijk. Je merknaam registreren ben je alleen vergeten of vond je niet nodig. Je bent immers nog maar een kleine speler. Dan zie je opeens na een paar maanden dat een concurrent precies hetzelfde verkoopt als jij. Vervolgens stromen er mails binnen dat jij je product niet meer mag verkopen omdat je niet de eigenaar bent van het merk. Je kan jezelf wel voor je kop slaan. Om dit allemaal te voorkomen leggen we hier uit wat merkinbreuk is en hoe je een merk kan registreren.
Wat is merkinbreuk?
Merkinbreuk is simpelweg het feit als je als buitenstaande partij een bepaald merk wat niet van jouw is misbruikt. Ook het gebruiken van namen die op elkaar lijken of compleet hetzelfde zijn wordt volgens de wet gezien als inbreuk. Niet alleen het gebruik van namen, maar ook het aanbieden van producten of diensten vallen hieronder. Op Marktplaats komen vaak voorbeelden van merkinbreuk langs. Om te voorkomen dat jouw merk msibruikt wordt door derden kun je via intellectueeleigendom een merknaam registreren. Dan is deze helemaal van jou.
Hoe kan je een merk registreren?
Om je merk te registreren moet je een procedure van zes stappen volgen. Allereerst is het belangrijk om onderzoek te doen. Je merk moet namelijk nog niet bestaan voordat jij het merk wil claimen. Daarnaast moet je de klassen bepalen om je merk in te dienen in de Benelux, EU of internationaal. Je aanvraag wordt dan beoordeeld op een aantal gronden en formele eisen. Hierna verstrijkt het wettelijke bezwaartermijn om ten slotte de inschrijving van je merk in het merkenregister te kunnen voltooien. Deze procedure is van belang, omdat je merk niet bestaat zonder inschrijving.