Het registreren van je merknaam is als bedrijf zeer belangrijk. Je merknaam is namelijk het herkenningspunt voor je klanten van je bedrijf. Je bedrijf is namelijk gekoppeld aan je merknaam en omgekeerd. Een merk registreren is echter niet zo eenvoudig. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt, en zeker de kost is ook belangrijk om mee rekening te houden. Afhankelijk van je sector en geografisch gebied van registratie, kunnen de kosten makkelijk schommelen. Het is jammer genoeg onmogelijk om een exacte kostenraming te maken van de totale kosten in dit artikel, maar we kunnen wel enkele variabelen uitleggen.

Afhankelijk van het geografische gebied

Je kan je merknaam registreren in verschillende geografische gebieden. Je kan dit namelijk doen in de BeNeLux, dus in België, Nederland en Luxemburg. Dit zou het laagste zijn qua kostprijs voor deze variabele aangezien dit het kleinste geografische gebied mogelijk is en er dus minder administratie nodig is. Hiernaast kan je je merknaam ook registreren in Europa. Dit is een groter gebied waardoor de kosten dus hoger uitvallen. Wat je ook kan doen, is je merknaam internationaal registreren. Buiten Europa dus. Dit kost uiteraard het meeste aangezien de administratie verveelvoudigd is.

Juridische kosten zijn variabel

Hiernaast neem je best een jurist of advocaat onder de arm die je helpt bij de merkregistratie. Er bestaan kantoren of specialisten die in de merknaam registratie gespecialiseerd zijn en dus de verschillende regels kennen. Voor jouw specifieke sector, moet je ook je merknaam registreren voor de verschillende klassen waar jouw bedrijf actief in is. Deze juristen kennen de knijpjes van het vak en met hun hulp ben je zekerder dat je registratie aanvaard zal worden. Je merknaam kan namelijk op het einde van het proces afgewezen worden waardoor je veel geld verliest met het proces. Beter om het van de eerste keer goed te doen dus. Online kan je websites vinden die meer uitleg geven over alle mogelijkheden. intellectueeleigendom.nl is er zo één van.